Tomaten

Schilderij tomaten
afmeting: 20 bij 20 cm, techniek: aquarel/ acrylverf, te koop: mail voor prijzen schilderijen.

Ik vind het erg jammer dat de smaak van tomaten steeds minder is geworden in de loop van de  jaren. Ze zijn smakeloos en niet zo zoet meer. Hoe komt dat? Omdat ze bij de teelt veredeld worden op kleur, grootte en houdbaarheid. Bijvoorbeeld: hoe groter de tomaat, des te minder suiker hij bevat. Dat is een van de redenen waarom de tomaat minder zoet is.
Een internationaal team van wetenschappers onderzocht de verloren smaak van de tomaten. Gelukkig waren hun onderzoeken zo uitgebreid, dat ze in staat waren de smaak een beetje terug te brengen.

Iets anders is dat er veel pesticiden op en in tomaten worden gevonden, welke verkocht worden in winkels zonder biologische groenteafdeling.

 

 

Eén gedachte over “Tomaten”

 1. Mooi schilderij: subtiel en elegant.
  En blijft interessant, tomaten.
  Zag een Duits TV programma over die Nederlandse “Wassertomate”, en of die niet meer bestond..?
  Toen zei een deskundige dat er iets van 2300 tomatenrassen zijn, maar dat de moeilijkheid is voor elke soort een markt te vinden. Snoeptomaatjes zijn “snoep”, minder geschikt voor onder de uitsmijter..
  En de supermarkt consument is minder kritisch: die wil rood, rond en groot. Dus toen die moeilijk ging doen hebben kwekers een iets andere soort genomen, de rijpingstijd verlengd en het stengeltje eraan laten zitten. .
  De natuurgroentewinkel heeft andere klanten, dus ook een andere tomaat.

  Waarvan er heel aparte zijn.. https://www.youtube.com/watch?v=zzyk9-JUo2I
  Zie je ze al op je bord?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *